VETEDEG MED SURDEG

Alla älskar vi bullar! Men tro mig, att baka en vetedeg med surdeg i gör den ännu mer fantastisk! I början var jag faktiskt lite skeptisk men efter att ha gjort det själv hemma och smakat är jag nu helt frälst och tvivlar inte en sekund på att jag kommer göra det många gånger igen! Om du inte vet hur man gör surdeg kan du kika in här
 
Vad du behöver för dessa vetedegen är 
  • 500 g vatten
  • 1000 g vetemjöl
  • 200 g socker
  • 200 g smör
  • 125 g surdeg
  • 60 g jäst
  • 15g kardemumma
  • 7 g salt
sen kan du fylla bullarna med antingen kardemumma eller kanelfyllning. eller kanske annat.. Jag valde iaf att fylla mina med kanelfyllning och för den behöver du
  • 500 g smör
  • 250 g socker
  • 16 g vaniljsocker
  • 40g kanel/kardemumma
Börja med att läsa igenom hela receptet både en och två gånger (för att se till så det inte blir några fel, har också skrivit lite tips att tänka på längst ner) och sedan med att ta ut smöret så att det är rumstemeperat. Väg sedan upp alla ingridienser tillsammans. Tänk på att inte lägga socker och jäst på varandra då socker hämmar jästens jäsningsproduktion. Arbeta det gärna i maskin först 10 minuter på den långsammaste inställningen. Sedan 5 minuter på en snabbare, efter detta får du kolla på degen och kolla så den känns klar. Det är olika från maskin till maskin och bak till bak ifall det blir klart direkt, om inte kör ytterligare några minuter men inte för länge! Då är degen överarbetad och blir inte alls någon kul att arbeta med. 
 
När detta är klart, jäs degen 30-60 minuter under hushållsduk
såhär ska den ungefär se ut när den är klar
 
Medans degen jäser så blandar du ihop smörfyllningen, den är bara att veva ihop med en gaffel. Om du inte har rumstemeperat smör så kommer det bli lite svårare dock. När den är klar och degen jäst så är det bara att mjöla arbetsbänken lite, och kavla degen så det blir en rektangel och gärna så jämn som möjligt. 
 
Smeta ut smörfyllningen gärna med palett och lite åt gången, och gör det jämt över hela. När du har gjort det kan du antingen välja att rulla ihop hela degen, eller att vika in den (först en tredjedel av degen viker du in, sen andra tredjedelen. Så det blir en tredubbelvikt svårt att förklara.) kavla degen så den blir lite smalare och skär sedan ut lika stora bitar (gärna ca 80 g bitar). Dra lite i biten genom att gunga den och vik sedan runt pek och ringfingret (ca två gånger) , över emellan fingrarna och sen under. 
 
de ska se ut ungefär såhär, mina blev ganaska fula haha. det är knepigt
När du rullat alla bullar, låt de jäsa under en hushållsduk igen i ca 30-60 min så blir de stora och fina. Pensla med ägg och strö pärlsocker och gärna mandel på. 
 
Baka 180-200 grader i ca 10-15 minuter beroende på hur stora det är. De ska vara gyllenbruna och inte degiga (tryck lite på bullen när den är i ugnen så kommer du känna hur det ska kännas)
och såhär ska de se ut. Mina blev så stora att de växte in i varandra men så himla gott ändå!!! Hoppas det smakar.
 
TIPS!!
  • Lägg inte socker och jäst på varandra då socker hämmar jäsningseffekten
  • Det är mycket lättare att arbeta med ett rumstemeperat smör än att arbeta med smör som kommer direkt från kylen! 
  • ÖVA ! mina bullar blev inte supersnygga på designen men testar man så lyckas man tillslut
  • Blanda ihop en sockerlag (500g vatten + 250g socker - koka upp och låt svalna) och pensla på när bullarna kommer ur ugnen så blir dom glansiga och fina!

Kommentera här: