SURDEG
Surdeg kan man använda till många olika saker tex baka fantastiskt goda bröd med men också vetebullar som dessa jag gjorde här. Surdegen gör många gånger att bröden håller sig lite längre än vad ett bröd utan surdeg gör. Och dom är ju också fantastiskt goda dessa surdegsbröd.
Men för att göra en surdegsbröd behöver du en grund. Du kan antingen köpa den på ICA eller så kan du göra den hemma och det är superenkelt. Det du behöver är en glasburk med lock, vatten, mjöl och ev frukt.
DAG 1.
- 100 g vatten
- 100 g vetemjöl
- Rårivet äpple, aprikoser, fikon, plommon eller russin
Blanda vatten med mjölet och ev. frukt i en bunke. Vispa så det är ordentligt blandat och häll sedan i det i en glasburk med lock. SKRUVA INTE PÅ LOCKET. Låt det ligga löst annars blir det högt tryck och locket kommer poppa av.
Ställ burken gärna på en varm plats (ca 26-30grader)
Dag 2-4
Häll bort hälften av surdegen, och mata surdegen en gång per dag med lika delar vatten och mjöl. (Vispa så det kommer luft in i surdegen)
Dag 5
Surdegen är klar att användas, ett sätt att se det är om den är bubblig, annars kan den behöva någon dag till.
TIPS!
- Om du inte är säker på att surdegen går att använda, häll lite utav degen i vatten, om den flyter så är den redo. Om den inte flyter testa att mata den igen.

hittade bilden på google